Оссобуко алла Міланезе – тушкована яловича гомілка, є одним із символів традиційної італійської міланської кухні. Рецепт не складний, але вимагає уваги до різних деталей, можливо, дрібних, але вирішальних, щоб зробити цю страву шедевром смаку.
Для приготування оссобуко алла міланезе використовують шматок м’яса, який вважається «бідним», і кілька інших простих інгредієнтів: масло, пасеровану цибулю, селеру та моркву, трохи білого вина. Оссобуко отримують із задньої гомілки телятини, нарізаної скибочками 3-4 см. Центральна кістка багата кістковим мозком, який разом із сполучною тканиною плавиться під час повільного приготування і надає м’якості м’ясу та вершковості соусу.
Останній штрих надає гремолата, поєднання петрушки, часнику та лимонної цедри, що додає нотку свіжості та смаку.
Традиційне поєднання включає оссобуко, який подається з різотто з шафраном чи пастою. Крім того це тушкована страва, яка божественно поєднується з картопляним пюре, полентою та овочевим гарніром.
Інгредієнти:
- 4 телячі гомілки
- 1 цибулина
- 2 морквини
- 1 паличка селери
- 40 г вершкового масла
- 100 г білого сухого вина
- 1 столова ложка томатної пасти
- 1 лавровий лист
- яловичий бульйон
- борошно
- гремолада
- сіль
- перець
Спосіб приготування:
- Засипте нарізану цибулю, моркву і селеру до глибокої пательні на розтоплене вершкове масло разом з лавровим листом.
- Промокніть гомілки кухонним папером, а потім посипте їх борошном. Помістіть їх у глибоку пательню з пасерованими овочами і обсмажте на сильному вогні з обох сторін.
- Посоліть, поперчіть і змішайте з вином. Додайте ополоник бульйону, накрийте кришкою, зменшіть вогонь і варіть близько півгодини.
- Додайте томатну пасту, розведену в невеликій кількості води, додайте пару черпаків бульйону, перемішайте, накрийте кришкою і готуйте ще 1-1,5 години.
- За кілька хвилин до закінчення приготування посипте гомілки невеликою кількістю готової гремолади. Вимкніть вогонь і тримайте в теплі, щоб подати з пастою чи різотто.