Паска – традиційна великодня випічка. Українці завжди ретельно готуються до Великодня та роблять традиційні великодні страви, зокрема паски. Зазвичай випікають кілька пасок різних розмірів, інколи для кожного члена родини, і одну велику для всіх.
Інгредієнти:
- Борошно 1 кг
- Пресовані дріжджі 60 г
- Сіль 10 г
- Цукор 350 г
- Яйця 5 шт
- Молоко 300 г
- Масло вершкове 150 г
- Сметана 20% жирності 100 г
- В’ялена вишня 250 г
- Ванілін 1 г
- Мигдальна помадка для оформления
- Мигдальне борошно 50 г
- Цукор 100 г
- Крохмаль 3 г
- Яєчний білок 2 шт
- Мигдальні пластівці або мигдаль, родзинки для прикрашення
Спосіб приготування:
- 60 г легких на підйом дріжджів розчиняємо у теплому молоці і додаємо половину просіяного борошна.
- Гарно перемішуємо і лишаємо у теплому місці приблизно на 50 – 60 хв.
- Потім в опару вводимо цукор, масло, сіль, яйця, сметану, другу частину просіяного борошна. Добре вимішуємо тісто, так, щоб воно відставало від рук та посуду, і наприкінці замісу додаємо в’ялену вишню.
- Залишаємо в теплому місці на бродіння (близько 1 год.).
- Коли тісто підійде, ділимо його на шматочки і кладемо в паперові форми на 1/3.
- Лишаємо тісто на вистоювання приблизно на 1 год. Тісто повинно піднятися майже на всю форму.
- Тим часом, ми готуємо мигдалеву помадку для оздоблення. Змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної пасти, що легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою. Відсаджуємо 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок, зверху кладемо цілий мигдаль або мигдалеві пластівці, посипаємо цукровою пудрою.
- Залишається тільки відправити наші паски у духовку на 20 хв. при температурі 200 °C.