Песто з волоського горіха – типова приправа лігурійської гастрономії, Італія. Сирий соус із ніжним смаком ідеально підходить для свіжої фаршированої пасти, трофі, а також до страви з лінгвіні. Рецепт, який не складе великих труднощів, але може дати нові нотки смаку обіду чи вечері.
Інгредієнти для його приготування дуже прості: часник, тертий сир, панірувальні сухарі, замочені в молоці, оливкова олія, ядра волоських горіхів. Останні необхідно бланшувати і очистити від шкірки, щоб надати соусу ніжності і уникнути гіркого присмаку.
Коли цей рецепт готується традиційно, то передбачає використання мармурової ступки. Однак, якщо у вас її немає, ви можете використовувати блендер чи інше кухонне начиння, все одно отримуючи більш ніж задовільний результат.
Якщо ви готуєте його у великих кількостях і не споживаєте його відразу, ви можете зберігати песто з волоським горіхом кілька днів у холодильнику в герметичному контейнері, подбавши про те, щоб поверхня соусу була покрита тонким шаром оливкової олії.
Інгредієнти:
- 180 г ядер волоських горіхів
- 50 г тертого пармезану
- 1 зубчик часнику
- 50 г сухарів
- 150 мл молока
- 5 столових ложок оливкової олії
- сіль
- перець
Спосіб приготування:
- Щоб приготувати песто з волоським горіхом, почніть із сухарів. Видаліть скоринку та наріжте їх скибочками, а потім дайте їм розм’якшитися з невеликою кількістю молока.
- Нагрійте трохи води в каструлі і, як тільки вона закипить, додайте ядра волоських горіхів. Варіть їх приблизно 2 хвилини, потім добре процідіть і дайте охолонути.
- Як тільки ядра охолонуть, очистіть їх від шкірки, намагаючись якомога більше видалити шкірку, яка їх покриває. Перекладіть їх у ступку, додайте зубчик часнику і розітріть до отримання зернистої суміші. У цей момент додайте сухарі, добре віджаті від молока.
- Продовжуйте розтирати все обертальними рухами товкачика і, коли ви отримаєте однорідну суміш, почніть додавати олію по одній ложці за раз.
- Коли додасте усю олію, додайте тертий пармезан і продовжуйте все перемішувати. Приправте сіллю і перцем. Якщо ваш песто занадто сухий, ви можете додати трохи молока, поки не отримаєте бажану консистенцію.
- Після готовності ви можете використовувати песто з волоським горіхом, щоб приправити макарони за смаком.