Перейти до вмісту

Паска – традиційна великодня випічка. Українці завжди ретельно готуються до Великодня та роблять традиційні великодні страви, зокрема паски. Зазвичай випікають кілька пасок різних розмірів, інколи для кожного члена родини, і одну велику для всіх.

Інгредієнти:

  • Борошно 1 кг
  • Пресовані дріжджі 60 г
  • Сіль 10 г
  • Цукор 350 г
  • Яйця 5 шт
  • Молоко 300 г
  • Масло вершкове 150 г
  • Сметана 20% жирності 100 г
  • В’ялена вишня 250 г
  • Ванілін 1 г
  • Мигдальна помадка для оформления
  • Мигдальне борошно 50 г
  • Цукор 100 г
  • Крохмаль 3 г
  • Яєчний білок 2 шт
  • Мигдальні пластівці або мигдаль, родзинки  для прикрашення

Спосіб приготування:

  1. 60 г легких на підйом дріжджів розчиняємо у теплому молоці і додаємо половину просіяного борошна.
  2. Гарно перемішуємо і лишаємо у теплому місці приблизно на 50 – 60 хв.
  3. Потім в опару вводимо цукор, масло, сіль, яйця, сметану, другу частину просіяного борошна. Добре вимішуємо тісто, так, щоб воно відставало від рук та посуду, і наприкінці замісу додаємо в’ялену вишню.
  4. Залишаємо в теплому місці на бродіння (близько 1 год.).
  5. Коли тісто підійде, ділимо його на шматочки і кладемо в паперові форми на 1/3.
  6. Лишаємо тісто на вистоювання приблизно на 1 год. Тісто повинно піднятися майже на всю форму.
  7. Тим часом, ми готуємо мигдалеву помадку для оздоблення. Змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної пасти, що легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою. Відсаджуємо 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок, зверху кладемо цілий мигдаль або мигдалеві пластівці, посипаємо цукровою пудрою.
  8. Залишається тільки відправити наші паски у духовку на 20 хв. при температурі 200 °C.