Соус Болоньєзе — м’ясний соус для італійської пасти родом з Болоньї. Також є одним з основних інгредієнтів лазаньї.
Інгредієнти:
- фарш свинний – 250 г
- фарш яловичий – 250 г
- помідори у власному соці або свіжі – 500 г
- ріпчаста цибуля – 250 г
- морква – 200 г
- селера – 1-2 стебла (залежить від розміру)
- червоне сухе вино – 200 мл
- вода – 200 мл
- вершкове масло і оливкова олія (для смаження) – 3 ст. л.
- сіль, чорний мелений перець, листя свіжого чебрецю.
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками.
- Почищену моркву також порізати дрібними кубиками.
- Стебла селери подрібнити.
- На сковорідці розігріти вершкове масло і оливкову олію, викласти туди цибулю, моркву та селеру, і на середньому вогні потушкувати їх приблизно 5 хв. до м’якості цибулі.
- До овочів викласти фарш, смажити на досить великому вогні приблизно 20 хв. Фарш з овочами слід постійно перемішувати і при цьому розбивати м’ясні грудки.
- Потім до овочів з фаршем додати вино, перемішати і тушкувати поки вино не випарується.
- Після цього додати подрібнені без шкірки та кісточок помідори, додати листя свіжого чебрецю.
- Слідом додати приблизно 200 мл води. Ретельно перемішати, накрити кришкою і на дуже маленькому вогні тушкувати 1,5-2 год. Під час тушкування при потребі можна додати води. Якщо соус буде використовуватися для лазаньї, то тушкувати його можна значно менше, приблизно 40 хв.
- Після цього соус поперчити, посолити і перемішати.
Соус Болоньєзе готовий.