Перейти до вмісту

Соус Болоньєзе  — м’ясний соус для італійської пасти родом з Болоньї. Також є одним з основних інгредієнтів лазаньї.

Інгредієнти:

  • фарш свинний – 250 г
  • фарш яловичий – 250 г
  • помідори у власному соці або свіжі – 500 г
  • ріпчаста цибуля – 250 г
  • морква – 200 г
  • селера – 1-2 стебла (залежить від розміру)
  • червоне сухе вино – 200 мл
  • вода – 200 мл
  • вершкове масло і оливкова олія (для смаження) – 3 ст. л.
  • сіль, чорний мелений перець, листя свіжого чебрецю.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками.
  2. Почищену моркву також порізати дрібними кубиками.
  3. Стебла селери подрібнити.
  4. На сковорідці розігріти вершкове масло і оливкову олію, викласти туди цибулю, моркву та селеру, і на середньому вогні потушкувати їх приблизно 5 хв. до м’якості цибулі.
  5. До овочів викласти фарш, смажити на досить великому вогні приблизно 20 хв. Фарш з овочами слід постійно перемішувати і при цьому розбивати м’ясні грудки.
  6. Потім до овочів з фаршем додати вино, перемішати і тушкувати поки вино не випарується.
  7. Після цього додати подрібнені без шкірки та кісточок помідори, додати листя свіжого чебрецю.
  8. Слідом додати приблизно 200 мл води. Ретельно перемішати, накрити кришкою і на дуже маленькому вогні тушкувати 1,5-2 год. Під час тушкування при потребі можна додати води. Якщо соус буде використовуватися для лазаньї, то тушкувати його можна значно менше, приблизно 40 хв.
  9. Після цього соус поперчити, посолити і перемішати.
    Соус Болоньєзе готовий.