Заварний крем – це продукт, який широко використовується в кондитерській справі, ним чудово насолоджуватися самостійно, готувати десерти, а також наповнювати торти, тістечка, бісквіт, крем-слойки, листкове тісто.
Рецепт передбачає використання кількох інгредієнтів (молоко, цукор, яйця та борошно) і дуже простих кроків, просто закип’ятіть молоко, окремо збийте яйця з цукром, потім додайте борошно і збите суміші, залишаючи варитися до утворення густої сметани.
Смак цього крему дуже делікатний, і його можна урізноманітнити за бажанням цедрою лимона, апельсина, ваніллю, кавою або мигдалем.
Заварний крем також можна приготувати у безглютеновому та веганському варіанті. У першому випадку просто використовуйте рисове борошно або безглютенову суміш, кукурудзяний або картопляний крохмаль замість борошна. Для веганського заварного крему достатньо замінити молоко на рослинне (рисове, соєве чи мигдальне) і використовувати замість яєць кукурудзяний крохмаль (який використовується для згущення).
Можна приготувати заварний крем заздалегідь і зберігати його 2-3 дні в холодильнику, щільно закривши плівкою, або в герметичному контейнері. Покриття поверхні прозорою плівкою запобігає утворенню шкірки на кремі.
Інгредієнти:
- 500 мл незбираного молока
- ваніль чи щось інше на ваш смак
- 3 жовтки
- 60 г цукру
- 40 г борошна
Спосіб приготування:
- Щоб приготувати заварний крем, доведіть молоко майже до кипіння в каструлі, додавши до нього ваніль
- Тим часом в окремій ємності з’єднайте яєчні жовтки з цукровим піском і перемішайте віночком або міксером.
- Додайте борошно, просіявши його, і добре перемішайте. Потім влийте суміш у гаряче молоко.
- Дайте загуснути, на повільному вогні, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Це займе 3-4 хвилини. Дуже важливо, щоб крем не кипів, щоб уникнути борошняного присмаку.
- Як тільки крем трохи загусне, зніміть каструлю з вогню та дайте крему охолонути, накривши його прозорою плівкою, перш ніж використовувати його для приготування.